Παιδι,μητροτητα

Τι δείχνει ο τρόπος που κρατάς αγκαλιά το μωρό σου; Αν το κρατάς στα αριστερά σημαίνει…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychology από εξελικτικούς ψυχολόγους του Πανεπιστήμιου G. D’Annunzio της Chieti-Pescara στην Ιταλία, αποκάλυψε ότι ο τρόπος που αγκαλιάζει η μητέρα το βρέφος αποκαλύπτει τον τύπο προσκόλλησης.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 300 γυναίκες, πιο συγκεκριμένα 288. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα ήταν ηλικίας από 18 έως 38 ετών. Η πειραματική διαδικασία αφορούσε τον τρόπο, με τον οποίο η κάθε συμμετέχουσα κρατούσε μια κούκλα σε χρονικό διάστημα δέκα δευτερολέπτων. Η διαδικασία επαναλήφθηκε έξι φορές. Ανάλογα με την πλευρά που έπαιρναν αγκαλιά την κούκλα, οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (δεξιά και αριστερή πλευρά).

Έπειτα, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια: το πρώτο ήταν το Parental Bonding Instrument (PBI), το οποίο αξιολογεί το πως νιώθει κάποιος για την σχέση που με είχε με τους γονείς του μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Το δεύτερο ερωτηματολόγιο ήταν το Experience in Close Relationships (ECR), το οποίο αξιολογεί τον τύπο προσκόλλησης που έχει ένας ενήλικας στις ρομαντικές του σχέσεις.

Οι μισές από τις συμμετέχουσες επέλεξαν να κρατήσουν αγκαλιά το μωρό-κούκλα στην αριστερή πλευρά του σώματός τους. Περίπου 34% στη δεξιά πλευρά, ενώ το 16% των γυναικών δεν έδειξε κάποια προτίμηση. Τα αποτελέσματα του PBI και του ECR έδειξαν ότι οι εθελόντριες που προτίμησαν την αριστερή πλευρά, είχαν πιο θετική σχέση με τις μητέρες τους, αλλά και πιο αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις με τους ρομαντικούς συντρόφους τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος που η μάνα αγκαλιάζει το μωρό της, αποκαλύπτει τον τύπο προσκόλλησης (attachment style). Πιο συγκεκριμένα, η αριστερή πλευρά σχετίζεται με τον ασφαλή τύπο προσκόλλησης (σταθερές και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις), ενώ αντίθετα η δεξιά αγκαλιά με τον ανασφαλή τύπο προσκόλλησης (δυσκολία στο να διατηρήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις). Επιπλέον, η αριστερή αγκαλιά βοηθάει στο μέγιστο το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος που αγκαλιάζετε το μωρό σας, είναι το καλύτερο δώρο για εκείνο αλλά και για σας. Σας έχω μιλήσει σε αρκετά ποστ μου στο ινσταγκραμ για τα οφέλη της αγκαλιάς. Η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο για μικρούς και μεγάλους.

Με το να αγκαλιάζεστε τακτικά, σε καθημερινή βάση, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής.

«Τα βιοχημικά αποτελέσματα της αφής περιλαμβάνουν την αυξημένη σεροτονίνη, το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος και την αυξημένη ωκυτοκίνη – την ορμόνη αγάπης», λέει ο Field. Υπάρχουν καλά νέα και για τα ζευγάρια. Τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης συνδέονται με την καλύτερη αντίληψη της στήριξης και ευγνωμοσύνης που παίρνουμε από τον σύντροφό μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, η ωκυτοκίνη, η οποία είναι γνωστό ότι είναι σημαντική στη σύνδεση μεταξύ μητέρας και παιδιού, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στις σχέσεις ενηλίκων.

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο όταν τα δεχόμαστε από άτομα που αγαπάμε.

Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας. Θα τους κάνετε καλό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.