Παιδι,Εκπαιδευση

Το Μοντεσσοριανο σύστημα διδασκαλίας σε σχέση με τη παραδοσιακή μέθοδο.

Η Μαρία Μοντεσσόρι (1870 – 1952) ήταν Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός. Έγινε γνωστή για τα γραπτά της στην επιστημονική παιδαγωγική καθώς και στην φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Μια ολόκληρη μέθοδος που φέρει το όνομά της, γνωστό και ως μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα.

Διάφορες από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας:

Η μέθοδος Μοντεσσορι στην πράξη,θέτει τους μαθητές ενεργούς. Ανακαλύπτουν μόνοι τους πρακτικά πληροφορίες για ότι χρειάζονται. Από την άλλη το κλασικό σύστημα διδασκαλίας αφήνει τον μαθητή παθητικό ακροατή που απομνημονεύει τις πληροφορίες και γράφει συχνά εξετάσεις.

Η μέθοδος αυτή γεμίζει τον μαθητή αυτοεκτίμηση και περιφανεία για τα επιτεύγματα του. Τα μαθήματα είναι έτσι δομημένα να προσελκύουν την έμφυτη πείνα του κάθε παιδιού για γνώση. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν την μάθηση και όχι να την απομνημονεύουν για τους βαθμούς.

Η γνώση δεν είναι υποχρέωση:

Ο παραδοσιακός τρόπος μάθησης, είναι τυποποιημένος και τα παιδιά παίρνουν τις πληροφορίες σαν υποχρεωτικές. Η μέθοδος Μοντεσσορι βασίζεται σε ολόκληρη μελέτη και παρατήρηση σχετικά με το πως τα παιδιά πραγματικά απορροφούν την γνώση. Η γνώση γίνεται βίωμα και όχι υποχρέωση.

Ηλικιακές ομάδες:

Στα σχολεία Μοντεσσοριανου συστήματος διδασκαλίας τα τμήματα είναι ευέλικτα και προσαρμόζονται με τον βαθμό ανάπτυξης του μαθητή. Από 0-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-15 και 15-18 ετών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σχολεία όπου ορίζονται αυστηρά από την ηλικία του παιδιού.

Ο χρόνος στο Μοντεσσοριανο σύστημα:

Ο ρυθμός εργασίας του εκάστοτε μαθητή ενθαρρύνεται στην τάξη Μοντεσσορι. Δεν εργάζονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό, όπως στα παραδοσιακά σχολεία. Δεν υπάρχει διάλειμμα εκτός και αν είναι απαραίτητο. «Δίνει χρόνο» στον μαθητή να εργαστεί όσο χρειάζεται. Δεν υπάρχουν περιορισμοί χρόνου όπως στις παραδοσιακές τάξεις.

Ο ρόλος του δασκάλου:

Οι Μοντεσσοριανοι εκπαιδευτικοί λειτουργούν ως οδηγοί και σύμβουλοι του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Βοηθούν τον μαθητή στον δικό του προσωπικό μαθησιακό δρόμο. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί δάσκαλοι δεν έχουν την “πολυτέλεια” αυτήν.

Που διδάσκεται:

Το Μοντεσσοριανο σύστημα εφαρμόζεται σε περίπου 60.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις Κάτω Χώρες. Η μοντεσσοριανή παιδαγωγική βασίζεται στην ανεξαρτησία, στην ελευθερία επιλογής της εκπαιδευτικής τους πορείας (εντός κωδικοποιημένων ορίων) και στο σεβασμό της φυσικής σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%81%CE%B9

https://www.fundacionmontessori.org/the-montessori-method.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.