Παιδι,μητροτητα, Τροφές

Γιατί τα παιδιά είναι καλό να πίνουν κατσικίσιο γάλα.

Είναι γεγονός ότι η μυρωδιά του είναι λίγο ενοχλητική για όποιον έχει συνηθίσει το αγελαδινό γάλα. Τα ωφέλη του όμως υπερέχουν του αγελαδινού και αξίζει να προσπαθήσετε να το αντέξετε στην καθημερινότητα σας.

Όλα τα γάλατα αποτελούνται από νερό, λακτόζη, λίπη, πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά.Το κατσικίσιο γάλα έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες σε σύγκριση με το αγελαδινό.

Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Τι περιέχει:

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και για αυτό προτείνεται ως εναλλακτική λύση στους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Φυσικά, στην περίπτωση που έχετε έντονη δυσανεξία,θα πρέπει να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Επίσης περιέχει πλούσιες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ενώ το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α και D, ασβεστίου και σεληνίου, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερη βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση του κατσικίσιου γάλακτος συγκριτικά με το αγελαδινό.

Περιεκτικότητα σε λίπη:

Το κατσικίσιο γάλα έχει μικρότερα λιποσφαιρίδια συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο.

Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο τοξικό. Το αγελαδινό γάλα περιέχει αυξητικές ορμόνες, το κατσικίσιο σπανίως. Λόγω του ότι βρίσκεται στο περιθώριο, το κατσικίσιο γάλα είναι περισσότερο θρεπτικό και λιγότερο τοξικό.

Έρευνες του Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν συνδέσει το κατσικίσιο γάλα με αυξημένη ικανότητα μεταβολισμού του σιδήρου και του χαλκού, ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων με πεπτικά προβλήματα.

Τέλος, το κατσικίσιο γάλα αποτελεί μόλις το 2% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος. Αυτό δείχνει ότι λόγω χαμηλής ζήτησης δεν τίθεται εύκολα το θέμα της «τεχνητής αύξησης της παραγωγής» και κατά συνέπεια ο κίνδυνος για επιμόλυνση του ζώου με ορμόνες και αντιβιοτικά όπως η σωματοτροπίνη των βοοειδών (που έχει ανιχνευθεί σε αγελάδες).

Σύγκριση των δύο:

  • Το κατσικίσιο γάλα έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει λίγο περισσότερα λιπαρά.
  • Το αγελαδινό γάλα έχει λίγα περισσότερα σάκχαρα.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερο ασβέστιο.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερο σίδηρο.